De Heliumstick

De heliumstick

Dit is één van mijn eigen favoriete werkvormen die ik in de afgelopen jaren bij veel verschillende groepen heb ingezet. Het is een werkvorm waarbij je direct input krijgt van de deelnemers, waarbij communicatiepatronen en groepsdynamiek snel zichtbaar worden en waarbij je als begeleider verschillende mogelijkheden hebt om te interveniëren. Het vraagt heldere communicatie, afstemming en gezamenlijkheid om de opdracht te doen slagen. 

Benodigdheden: een lange lichte stok of hoepel. Ik gebruikte zelf vaak een tentstok

Uitvoering: 

  • Vraag de groep (vanaf 6 deelnemers) om in 2 rijen tegenover elkaar te gaan staan. De deelnemers houden hun handen recht naar voren, met de wijsvingers gestrekt op borsthoogte.
  • Plaats de stok horizontaal boven op de uitgestrekte wijsvingers van de groep. De stok mag alléén de wijsvingers aanraken. 
  • Het doel is om als groep de stok langzaam naar de grond te laten zakken, zonder dat iemand contact verliest met de stok. 
  • Iedereen moet contact houden met stok. De stok mag niet vastgepakt of geklemd worden, alleen de wijsvingers mogen de stok ondersteunen. 

Vrijwel direct zul je zien dat de heliumstick stijgt in plaats van daalt en is de verbazing op de gezichten van de deelnemers af te lezen. Dan begint direct het observeren, interpreteren van de signalen, luisteren en het spelen met alle mogelijke interventies. Je wordt als begeleider uitgedaagd om al je voelsprieten áán te hebben staan en telkens te overwegen wanneer je welke interventie doet of juist niet. Hierin kom je ook veel van jezelf tegen als begeleider. Hoe lang kun jij het ongemak van de groep verdragen? Kun en durf je te benoemen wat er echt speelt? Wat past het beste bij de uitdaging van de groep? 

Hoewel de werkvorm iedere keer weer anders uitpakt, zie je toch een aantal zaken die regelmatig terugkeren. In het begin wordt er vaak naar één persoon gewezen of deelnemers waartussen al wat te doen was wijzen naar elkaar. Het duurt vaak even voordat men beseft dat men allemaal een aandeel heeft in het geheel. 

Daarnaast doet de werkvorm een appél op het geduld en de frustratietolerantie van de groep en elk individu van die groep. 

Leerpunten: 
Communicatie: Goed luisteren naar elkaar en duidelijke instructies geven
Leiderschap en volgzaamheid: Wie pakt de leiding? Wie volgt?
Samenwerking: Het gaat om een gezamenlijke inspanning

5 Reflectievragen:
Welke positieve veranderingen in communicatie heb je opgemerkt?
Wat heb je over jezelf geleerd in deze samenwerkingsopdracht?
Hoe kun je de inzichten uit deze werkvorm toepassen in je werk?
Wat heb je geleerd over het omgaan met uitdagingen en frustraties in een teamcontext?
Welke rol speelde jouw mentale veerkracht tijdens de werkvorm?

De Heliumstick is een speelse en effectieve manier om teamwork te oefenen en inzicht te krijgen in groepsdynamiek!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *