Het fileprobleem

Het fileprobleem

Nog zo’n kneiter van een werkvorm waar je als begeleider van groepen veel plezier kunt beleven en ook veel voor de groep en zijn individuele deelnemers kunt betekenen. 

(In individuele sessies kun je hem ook gebruiken, door bijvoorbeeld met magneetjes op een whiteboard te werken).

Zelf heb ik deze werkvorm de afgelopen jaren regelmatig ingezet tijdens de psychomotorische therapie voor groepen. Het fileprobleem is lastig op te lossen. Het komt zelden voor dat een groep zelf de oplossing ziet. Door de moeilijkheidsgraad en het vele opnieuw beginnen, ligt frustratie op de loer. Houd dit in je achterhoofd. 

Afhankelijk van waar jij je met de groep in het proces begeeft of welk doel je hebt met de groep kun je in deze werkvorm de nadruk leggen op thema’s als communicatie, samenwerking, weerstand overwinnen, afspraken maken enz. 

teambuilding


De werkvorm gaat als volgt. Er liggen 9 hoepels op een rij in de zaal. De groep wordt in 2-en gedeeld en neemt plaats in de hoepels. De middelste hoepel blijft leeg. De groepen kijken naar elkaar. Het doel van de deelnemers is dat beide groepen van plek wisselen. 

(In het voorbeeld gebruik ik 8 deelnemers, maar meer kan ook prima. 6 kan ook wel, maar dan vindt men de oplossing vaak sneller. Bij een oneven aantal maak ik een pion onderdeel van 1 groep en zet ik die in de hoepel neer. 

De regels:

  • Er staat 1 persoon in 1 hoepel
  • Je mag alléén vooruit stappen. 1 hoepel per keer
  • Er mag één persoon per keer stappen
  • Je mag voorbij iemand stappen die je aankijkt. (Van de andere groep dus)

Bij de start zie je al direct verschillen ontstaan. De één gaat meteen in de actie, de ander wil eerst samen overleggen, een derde probeert voor zichzelf een plan te maken. Er is meteen veel dynamiek. Aan jou als begeleider de vraag hoeveel structuur je aan wilt brengen en waar je de accenten wilt leggen. 

Veel succes met het zelf ontrafelen van deze puzzel en het werken met de groep. Mocht je er echt niet uitkomen, dan kun je hieronder de oplossing bekijken.  

Tip: Denk aan even en oneven

#waterechtspeelt #spelen #teambuilding #groepsdynamiek 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *